ANAPOLIS   

Achieve Human Excellence


      

 

  

 

ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ


 

 

mp3  AlbumsΥποσυνείδητου Προγραμματισμού | Υποσυνείδητα Μηνύματα | Εγκεφαλικά - Δίωτα Κύματα & Συχνότητες | Νόμος της Έλξης | Αντιμετώπιση Κατάθλιψης | Καταπολέμηση Άγχους | Υγεία | Φόβοι & Φοβίες | Κρίσεις Πανικού | Σχέσεις &Sex | Σχολείο & Εκπαίδευση | Στυτική Δυσλειτουργία | Αδυνάτισμα | Διακοπή Καπνίσματος   

 

Μερικές φορές η κατάθλιψη εμφανίζεται στα πλαίσια της λεγόμενης διπολικής διαταραχής. Περιλαμβάνει διαστήματα κατάθλιψης . . . ο ένας πόλος . . . και διαστήματα της αντίθετης κατάστασης η οποία ονομάζεται μανία, που μπορεί να την φανταστεί κάποιος σαν παθολογική ευφορία . . . ο άλλος πόλος. Οι δυο αυτοί κύκλοι εναλλάσσονται αλλά μεταξύ τους, καθώς μεσολαβούν διαστήματα που είμαστε απόλυτα φυσιολογικοί.

 

Η διπολική διαταραχή είναι μια διαταραχή της διάθεσης που προσβάλλει το 1-2% του πληθυσμού. Ονομάζεται διπολική διαταραχή, γιατί η διάθεση του ατόμου παρουσιάζει ακραίες διακυμάνσεις ανάμεσα σε δύο συναισθηματικούς πόλους, τη μανία -πάνω και την κατάθλιψη -κάτω.

Στις περιόδους των επεισοδίων μανίας, οι πάσχοντες εμφανίζονται συνήθως υπερβολικά χαρούμενοι ή ευερέθιστοι, με έντονη δραστηριότητα ή ανησυχία, ελαττωμένη ανάγκη για ύπνο κλπ.  

Αντίθετα, κατά την διάρκεια των καταθλιπτικών επεισοδίων, παρουσιάζουν έντονη θλίψη, απελπισία, έλλειψη ενδιαφερόντων, διαταραχές του ύπνου και της πρόσληψης τροφής. Στα μεσοδιαστήματα των επεισοδίων οι ασθενείς μπορεί να έχουν φυσιολογική διάθεση. Οι εναλλαγές ή διακυμάνσεις της διάθεσης μπορεί να διαρκέσουν ώρες, μέρες, εβδομάδες ή μήνες.  

Διακυμάνσεις της διάθεσης, εμφανίζονται φυσιολογικά σε κάθε άνθρωπο. Στους πάσχοντες όμως από διπολική διαταραχή, τα «πάνω και κάτω» της διάθεσης είναι έντονα και παθολογικά με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την φυσιολογική λειτουργικότητα του ατόμου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και επικίνδυνα ακόμα και για την ίδια του τη ζωή. 

Αν και είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε οπιοαδήποτε ηλικία, η μανιοκατάθλιψη συνήθως εμφανίζεται προς τα τέλη της εφηβείας ή στις αρχές της ενήλικης ζωής. Εμφάνιση διπολικής διαταραχής σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών, προκαλεί υποψίες για την ύπαρξη κάποιου «οργανικού» παράγοντα, δηλαδή κάποιου άλλου αιτίου, που προκαλεί την νόσο, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη ιατρική διερεύνηση.  

Λόγω της μεγάλης ποικιλομορφίας της διπολικής διαταραχής (διαφορετική βαρύτητα, είδος, συχνότητα και διάρκεια των επεισοδίων) συχνά είναι δύσκολο να αναγνωριστεί η ασθένεια. Εάν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα, η νόσος μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τον ασθενή, όπως διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις, προβλήματα στην οικογένεια, φτωχή λειτουργικότητα, κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ καθώς και αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.

 

 Αίτια Διπολικής Διαταραχής  

Οι ερευνητές έχουν συμπεράνει, ότι πρωταρχικό ρόλο στη διαταραχή παίζει μια ανισορροπία ορισμένων «ουσιών» του εγκεφάλου (νευροδιαβιβαστές), κάποιες από τις οποίες βρίσκονται σε πληθώρα και κάποιες άλλες σε έλλειψη.  

Τα περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα αίτια της διπολικής διαταραχής δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό κληρονομικότητας. Παρόλα αυτά, η εκδήλωση και η πορεία της ασθένειας επηρεάζεται έντονα από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες.

 

Συμπτώματα Επεισοδίων

Επεισόδιο Μανίας / Υπομανίας (βάσει του DSM-IV)

Τουλάχιστον Μία εβδομάδα (ή νοσηλεία) με τα εξής:

Ανεβασμένη (ή θυμωμένη) διάθεση
Ανεβασμένο εγώ / αυτοπεποίθηση / μεγαλομανία,
Μειωμένη ανάγκη ύπνου
Λογοδιάρροια / πίεση λόγου
Υπερδιέγερση σκέψης / αδυναμία συγκέντρωσης
Αυξημένη ενέργεια / δραστηριότητα-κοινωνικότητα / υπερδιέγερση
Αυξημένη ενασχόληση με θετικές ή και επικίνδυνες δραστηριότητες / έλλειψη αυτοελέγχου
Πρόβλημα λειτουργίας στον επαγγελματικό χώρο, στο κοινωνικό, ή οικογενειακό περιβάλλον

(το επεισόδιο υπομανίας μπορεί να έχει πιο μικρή περίοδο – 4 ημέρων – και χαρακτηρίζεται από τα ίδια συμπτώματα τα οποία όμως εμφανίζονται σε πιο ελαφριά μορφή)

Επεισόδιο Κατάθλιψης (βάσει του
 DSM-IV)

Τουλάχιστον Δύο εβδομάδες με:

Κατεβασμένη, Πεσμένη διάθεση / συναίσθημα θλίψης
Ανηδονία / μείωση δραστηριοτήτων-ενδιαφέροντος-απάθεια
Διαταραχή διατροφής / βάρους (μείωση η αύξηση)
Διαταραχή Ύπνου (μείωση η αύξηση)
Διαταραχή Κίνησης (μείωση η αύξηση)
Συνεχόμενη κούραση / Έλλειψη ενέργειας
Αδυναμία συγκέντρωσης
Αίσθημα ενοχής, απώλεια αυτοπεποίθησης
Ιδέες / Απόπειρες αυτοκτονίας
Πρόβλημα λειτουργίας στο επαγγελματικό, κοινωνικό, ή οικογενειακό περιβάλλον

(Τα συμπτώματα και των δύο επεισοδίων δεν πρέπει να έχουν προκληθεί απο την χρήση ουσιών/φαρμάκων ή από άλλη ιατρική ασθένεια)Τύποι Διπολικής Διαταραχής

Διαγνωστικά αναγνωρίζονται δύο τύποι διπολικής διαταραχής (Τύπος 1 και 2)

Διπολική Διαταραχή Τύπου 1 (BipolarI)

που είναι και ο πιο γνωστός τύπος. Χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ενός και μόνο Μανιακού επεισοδίου. Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει και καταθλιπτικά και υπομανιακά επεισόδια καθώς και ψυχωτικά συμπτώματα.

Διπολική Διαταραχή Τύπου 2 (
BipolarII)

Ο λιγότερος γνωστός και καμιά φορά λανθασμένα θεωρημένος πιο "ελαφρύς" τύπος Διπολικής διαταραχής. Χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ενός τουλάχιστον υπομανιακού επεισοδίου (ελαφριά μανία χωρίς νοσηλεία ή πρόβλημα λειτουργίας) και κυρίως καταθλιπτικών επεισοδίων. Ο ασθενής συνήθως παρουσιάζει καταθλιπτικά επεισόδια και είναι πολύ εύκολο να γίνει λανθασμένη διάγνωση μονοπολικής κατάθλιψης (απλής κατάθλιψης).

 

Διπολική Διαταραχή και Αυτοκτονία

Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους της διπολικής διαταραχής, είναι η αυτοκτονία. Αυτή μπορεί να συμβεί θεωρητικά σε οποιασδήποτε φάση της νόσου, εντούτοις είναι πολύ συχνότερη κατά την διάρκεια των καταθλιπτικών επεισοδίων.  

Από τα ερευνητικά δεδομένα προκύπτει ότι το 25-60% των ανθρώπων με μανιοκατάθλιψη θα αποπειραθεί τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ το 10-15% θα αυτοκτονήσει τελικά.  

Κάποιες από τις ενδείξεις υψηλού κινδύνου για αυτοκτονική συμπεριφορά, είναι: 

  • Αναφορά από τον ίδιο τον ασθενή σκέψεων και προθέσεων αυτοκτονικών και αυτοκαταστροφικών   
  • Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά  
  • Κατάχρηση αλκοόλ και χρήση ουσίων  
  • Αίσθημα απελπισίας και αβοήθητου  
  • Απομόνωση, απόσυρση από συνηθηθισμένες δραστηριότητες  
  • Έντονα στρεσογόνα γεγονότα του περιβάλοντος (ιδίως απώλειες)  
  • Προηγούμενες απόπειρες αυτοκτονίας  

 

Έχει αποδειχθεί ερευνητικά, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που αποπειρώνται, αποκαλύπτουν τις σκέψεις τους, αρκετό χρονικό διάστημα πριν την πράξη. Θα πρέπει λοιπόν τα άτομα του άμεσου περιβάλλοντος να αναγνωρίζουν σημάδια επικείμενων αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών και να ρωτούν για την ύπαρξη σκέψεων αυτοκτονίας. 

Αρκετοί από εμάς εσφαλμένα πιστεύουν ότι: «δεν πρόκειται να κάνω μια τέτοια συζήτηση, για να μην του βάλω ιδέες και τον στρέψω προς αυτήν την κατεύθυνση».  

Είναι αδύνατο να προκαλέσουμε τάσεις αυτοκτονίας σε κάποιον ρωτώντας τον ευθέως και με ενδιαφέρον για τις προειδοποιητικές ενδείξεις αυτοκτονίας που μπορεί να έχουμε αναγνωρίσει.

 

 

Διπολική Διαταραχή και Θυροειδής Αδένας

Η διπολική διαταραχή συχνά συνδέεται με δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Το γεγονός, ότι η παρουσία υποθυρεοεισμού ή υπερθυρεοειδισμού δύναται να φέρει ως αποτέλεσμα αλλαγές στη διάθεση και την ενεργητικότητα, καθιστά αναγκαία την ιατρική παρακολούθηση για τη ρύθμιση των επιπέδων λειτουργίας του.

Στην περίπτωση της ταχείας εναλλαγής φάσεων, συχνά παρατηρούνται προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη φαρμακευτική ρύθμισή του παράλληλα με την αγωγή για τη διπολική διαταραχή. Επιπλέον, η χορήγηση λιθίου μπορεί να προκαλέσει υπολειτουργία του θυρεοειδή, με αποτέλεσμα την ανάγκη για τακτική παρακολούθηση των επιπέδων λειτουργίας του και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τυχόν δυσλειτουργίας.

 

 

 

 

mp3 AlbumsΥποσυνείδητου Προγραμματισμού | Υποσυνείδητα Μηνύματα | Εγκεφαλικά - Δίωτα Κύματα & Συχνότητες | Νόμος της Έλξης | Αντιμετώπιση Κατάθλιψης | Καταπολέμηση Άγχους | Υγεία | Φόβοι & Φοβίες | Κρίσεις Πανικού | Σχέσεις & Sex | Σχολείο & Εκπαίδευση | Στυτική Δυσλειτουργία | Αδυνάτισμα | Διακοπή Καπνίσματος  

 

 

Τα Δίωτα – Εγκεφαλικά κύματα παράγονται φυσικά όταν ακούμε ένα ήχο από το ένα αυτί και ένα άλλο στο άλλο αυτί. Τότε ο ανθρώπινος εγκέφαλος δημιουργεί έναν τρίτο ήχο(Δίωτο κύμα) που είναι μια συχνότητα, ίση με τη διαφορά των δύο ήχων.  

 

Για παράδειγμα, εάν ένας ήχος ή μουσική νότα, σε συχνότητα 100Hertz(κύκλοι ανά δευτερόλεπτο), ακούγεται στο το ένα αυτί και ένας άλλος ήχος, ή μουσική νότα στα 120Hertzπαίζεται στο άλλο αυτί, ο εγκέφαλός μας θα το ερμηνεύσει σαν 20Hertzκαι θα συντονιστεί σε αυτήν την συχνότητα των 20Hz, δημιουργώντας έναν δικό του ήχο (συχνότητα) 20Hz, ο οποίος θα αντηχεί στο μυαλό μας. 

 

Εκτός από το ότι βελτιώνουν άμεσα τη διάθεση μας, και μας παρακινούν προς την αλλαγή, έχει επίσης αποδειχθεί ότι  βελτιώνουν και ενισχύουν τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύουν τη μνήμη και τοIQ, και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα κυρίαρχα μοτίβα σκέψης μας δημιουργούνται. 

  

Όταν χρησιμοποιούμε Δίωτα - Εγκεφαλικά κύματα και Συχνότητες, απλώς αλλάζουμε τον τρόπο που ο εγκέφαλος μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα να αντιδρά. Στέλνοντας στον εγκέφαλο μας συγκεκριμένες συχνότητες, καταφέρνουμε να αναδημιουργήσουμε, εκείνα τα συναισθήματα που θα θέλαμε να βιώναμε, κάνοντας τον εγκέφαλο μας να δώσει εντολή να παραχθούν οι αντίστοιχες χημικές ενώσεις & ουσίες και συνεπώς τα συναισθήματα που επιθυμούμε.

 

 

 

Αντιμετώπιση Χρόνιας Κατάθλιψης - Super Strong
Αντιμετώπιση Κατάθλιψης
Τέλος στην Κατάθλιψη - Αισθανθείτε Χαρά & Ευφορία
Νικήστε την Κατάθλιψη από την Οικονομική Κρίση
Κατάθλιψη: Energy Booster
Νικήστε τη Μελαγχολία & Θλίψη
Τέλος στη Μελαγχολία & Θλίψη - Αισθανθείτε Χαρά & Ευφορία
Βάλτε Τέλος στην Απογοήτευση
Αντιμετώπιση Στεναχώριας
Απόλυτη Ηρεμία
Κατάλογος Προιόντων