ANAPOLIS   

Achieve Human Excellence


      

 

  

 Φοβία 

 

mp3 AlbumsΥποσυνείδητου Προγραμματισμού | Υποσυνείδητα Μηνύματα | Εγκεφαλικά - Δίωτα Κύματα & Συχνότητες | Νόμος της Έλξης | Αντιμετώπιση Κατάθλιψης | Καταπολέμηση Άγχους | Υγεία | Φόβοι & Φοβίες | Κρίσεις Πανικού | Σχέσεις &Sex | Σχολείο & Εκπαίδευση | Στυτική Δυσλειτουργία | Αδυνάτισμα | Διακοπή Καπνίσματος  

 

 

Η φοβία είναι ένας παράλογος και επίμονος φόβος για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, χώρο, κατάσταση ή δραστηριότητα, που σαν αποτέλεσμα έχει το άτομο να προσπαθεί έντονα να αποφύγει αυτό που φοβάται. Αν και το άτομο αναγνωρίζει ότι οι φόβοι του είναι υπερβολικοί ή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, παρόλα αυτά προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει το φοβικό αντικείμενο. Στις περιπτώσεις όπου αυτή η συμπεριφορά αποφυγής δεν επηρεάζει σημαντικά την φυσιολογική λειτουργικότητα του ατόμου, η φοβική συμπεριφορά δεν αποτελεί διαταραχή.  

Οι Φοβίες είναι μια ειδική κατηγορία παράλογου φόβου, δυσανάλογα έντονη σε σχέση με το γεγονός που την προκαλεί. Ενώ ο φόβος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, η φοβία είναι κάτι το επίμονο, υπερβολικό, φαινομενικά ανεξήγητο και εκ πρώτης δύσκολο να ελεγχθεί.  

 

Προκαλείται από αντικείμενα, ή καταστάσεις, που κατά γενική ομολογία, δεν είναι πηγή κινδύνου (π.χ. φόβος για τις αράχνες ή για ομιλία μπροστά σε κοινό). Στην ταξινόμηση των ψυχικών ασθενειών κατατάσσεται στις λεγόμενες αγχώδεις διαταραχές με κύριο γνώρισμα τους το υπερβολικό άγχος (φόβος). 

 

Οι φοβικοί δεν είναι ικανοί να εξηγήσουν τι τους συμβαίνει, ακόμα και αν προβάλλουν εξηγήσεις για κάποιο γεγονός. Συνήθως όμως αναγνωρίζουν ότι οι φόβοι τους δεν είναι βάσιμοι και πως άλλοι άνθρωποι δεν φοβούνται τα ίδια πράγματα. Βιώνουν παράλογο και υπερβολικό άγχος και ενόχληση στη θέα ή τη σκέψη του φοβογόνου ερεθίσματος (ύψος, πολυκοσμία, κλειστός χώρος κ.α.) και προσπαθούν με κάθε τρόπο να το αποφύγουν. 

 

Η επίμονη και συνεχή αποφυγή του φοβογόνου ερεθίσματος οδηγεί σε σοβαρές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις (απώλεια εργασίας, περιορισμός στο χώρο του σπιτιού, κατάθλιψη κ.α.). Αυτό συμβαίνει διότι, ενώ άμεσα η αποφυγή μειώνει το φόβο και το άτομο ενισχύεται (νιώθει καλά), μακροχρόνια η ενίσχυση αυτή παύει να λειτουργεί και τελικά ο φόβος αυξάνεται.  

 
Μορφές Φόβου  Φοβίας

 
Οι φοβίες διακρίνονται, ανάλογα με το φοβογόνο ερέθισμα, στην κοινωνική φοβία (φόβος κριτικής στις κοινωνικές συναναστροφές ή σε συζητήσεις με το κοινό), στην αγοραφοβία (φόβος εγκλωβισμού σε ένα περιβάλλον από όπου η διαφυγή είναι δύσκολη π.χ. μέσα στο πλήθος) και στις ειδικές φοβίες, που μπορεί να καλύπτουν ένα τόσο ευρύ φάσμα όσο και οι ανθρώπινοι φόβοι (μικροβιοφοβία, φοβία στη θέα του αίματος, ζωοφοβία). Οι παραπάνω φοβίες μπορεί να συνοδεύονται με προσβολές πανικού, δηλαδή συντομότατες αλλά έντονες κορυφώσεις του άγχους με συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια, εφίδρωση, θόλωμα στα μάτια, βούισμα στα αυτιά. 

 

Φοβία: Ένας επίμονος, αφύσικος φόβος ενός αντικειμένου, δραστηριότητας ή κατάστασης που καταλήγει σε συμπεριφορά αποφυγής.   

  

Κοινωνική φοβία: Φόβος ότι το άτομο θα μειωθεί στη διάρκεια κοινωνικών καταστάσεων ή καταστάσεων που προϋποθέτουν έκθεση σε πλήθος. 
  

Αγοραφοβία: Φόβος να βγει έξω από το σπίτι του ή από ένα άλλο χώρο που θεωρεί ασφαλή διότι φοβάται ότι σε δημόσιο χώρο μπορεί να υποστεί κρίση πανικού, ή ακόμη ότι δεν θα έχει εύκολο τρόπο να διαφύγει από κάπου εάν τα συμπτώματα της κρίσης πανικού αρχίσουν.  

Ειδική φοβία: Έντονος, επίμονος, υπερβολικός και παράλογος φόβος στην παρουσία, ή σε αναμονή της συνάντησης με κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση. 

 

Ειδικές φοβίες  

Οι ειδικές φοβίες σχετίζονται με ειδικά αντικείμενα ή καταστάσεις όπως πτήση, ύψη, βελόνες αιμοληψίας, αράχνες ή φίδια. Οι ειδικές φοβίες γενικά είναι συχνότερες στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και συνήθως εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία. Η διάγνωση ειδικής φοβίας (ή κοινωνικής φοβίας) μπορεί να τεθεί εάν η έκθεση του ατόμου σε συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση προκαλεί άγχος (συχνά εκφραζόμενο ως κρίση πανικού). Το άτομο αναγνωρίζει επίσης την παράλογη φύση του φόβου και το άγχος που προκαλεί η φοβία διαταράσσει τη ζωή του ατόμου. (Διαβάστε: Ειδική Φοβία)


Κοινωνική φοβία
 

Στην κοινωνική φοβία, επίσης καλούμενη κοινωνική αγχώδη διαταραχή υπάρχει υπερβολικό άγχος και υπερβολική ανησυχία επίδοσης σε καθημερινές κοινωνικές καταστάσεις. Τα άτομα με κοινωνική φοβία βιώνουν επίμονο, έντονο και χρόνιο φόβο ότι οι άλλοι τους παρακολουθούν και τους κρίνουν και ότι οι πράξεις τους μπορεί να προκαλέσουν ντροπή ή εξευτελισμό. 

Ο φόβος τους μπορεί να είναι τόσο σοβαρός ώστε να διαταράσσει την εργασία τους ή την παρακολούθηση στο σχολείο και άλλες συνηθισμένες δραστηριότητες. Αν και πολλά άτομα με κοινωνική φοβία αναγνωρίζουν ότι ο φόβος τους να είναι μαζί με άλλα άτομα μπορεί να είναι αναίτιος και υπερβολικός δεν είναι σε θέση να τον ξεπεράσουν. Συχνά ανησυχούν για μέρες ή εβδομάδες πριν από την κατάσταση που τους προκαλεί φόβο. 

Η κοινωνική φοβία μπορεί να περιοριστεί μόνο σε έναν τύπο κατάστασης, όπως ο φόβος του ατόμου να μιλήσει δημόσια σε επίσημες ή ανεπίσημες περιστάσεις, ή το να τρώει ή να πίνει μπροστά σε άλλα άτομα. Στη σοβαρότερη της μορφή η φοβία μπορεί να είναι τόσο εκτεταμένη, ώστε το άτομο να βιώνει συμπτώματα σχεδόν κάθε φορά που είναι μαζί με άλλα άτομα.  

Η κοινωνική φοβία μπορεί να προκαλεί κοινωνική αναπηρία και μπορεί να εμποδίζει το άτομο από το να πάει στην εργασία του ή στο σχολείο για αρκετές μέρες. Πολλά άτομα με αυτή τη νόσο δυσκολεύονται να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν φιλίες. 

Συχνά το έντονο άγχος της κοινωνικής φοβίας συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα όπως: 

  • Κοκκίνισμα 
  • Έντονη εφίδρωση 
  • Τρεμούλα 
  • Άλλα συμπτώματα άγχους όπως δυσχέρεια ομιλίας, ναυτία ή στομαχική δυσφορία 

Αυτά τα συμπτώματα που είναι ορατά αυξάνουν το φόβο της απόρριψης και έτσι γίνονται για το άτομο επιπρόσθετη εστία φόβου. Ο φόβος αυτός μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία φαύλου κύκλου. Η κοινωνική φοβία συχνά προσβάλλει ολόκληρες οικογένειες και μπορεί να συνοδεύεται από κατάθλιψη ή αλκοολισμό. 

Η κοινωνική φοβία μπορεί να προκαλέσει μειωμένη αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη στο άτομο. Τα άτομα με κοινωνική φοβία μπορεί να καταναλώνουν αλκοόλ ή άλλες ουσίες, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη εξάρτησης, προκειμένου να μειώσουν το άγχος τους και να βελτιώσουν την κατάθλιψη. Ορισμένα άτομα με κοινωνική φοβία μπορεί επίσης να πάσχουν και από άλλες αγχώδεις διαταραχές όπως διαταραχή πανικού και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. 

  • Περίπου 4% των ενηλίκων υποφέρουν από κοινωνική φοβία 
  • Η κοινωνική φοβία προσβάλλει διπλάσια τις γυναίκες από ότι τους άνδρες, αν και για αυτή τη διαταραχή το ποσοστό των ανδρών που ζητά βοήθεια είναι υψηλότερο 
  • Αυτή η διαταραχή τυπικά ξεκινά στην παιδική ηλικία ή την πρώιμη εφηβεία και σπάνια μετά τα 25 έτη  (Διαβάστε: Κοινωνική φοβία)

Αγοραφοβία 

 

Αφορά εκδήλωση υπέρμετρου άγχους κατά την παραμονή του ατόμου σε μέρη όπου η διαφυγή θεωρείται δύσκολη ή, σε περίπτωση κρίσης πανικού, η παροχή βοήθειας από τρίτους μη διαθέσιμη. Ετυμολογικά ο όρος προέρχεται από την ελληνική λέξη αγορά, υποδηλώνοντας το φόβο παραμονής του ατόμου σε χώρους έξω από το σπίτι ή μακριά από ένα «ασφαλές» μέρος. 

  

Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν κατά την παρουσία του σε πλήθος κόσμου, κατά την αναμονή σε oυρά, σε ταξίδι με τραίνο ή αυτοκίνητο ή κατά το πέρασμα από γέφυρα ή άλλη «επικίνδυνη» τοποθεσία. 

  

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα της αγοραφοβίας αρχίζουν να εκδηλώνονται μετά από ένα στάδιο επαναλαμβανόμενων κρίσεων πανικού (ξαφνικών και απρόβλεπτων κρίσεων άγχους, στις οποίες εκδηλώνονται έντονα σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, δύσπνοια, ζάλη, εξάψεις και εφίδρωση, αίσθημα αστάθειας, αίσθημα βάρους στο στέρνο, μούδιασμα σε όλο το σώμα, ναυτία και στομαχική διαταραχή, τρέμουλο, μυϊκή τάση και σφίξιμο, τάση λιποθυμίας), οπότε το άτομο αρχίζει να περιορίζει τις δραστηριότητές του, την έξοδό του από το σπίτι καθώς και οποιαδήποτε κατάσταση θα μπορούσε να του επιφέρει μια νέα κρίση πανικού. 

  

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποφεύγονται δραστικά τα ταξίδια, οι μετακινήσεις και γενικότερα η κυκλοφορία έξω από το σπίτι χωρίς κάποιον συνοδό που θα ήταν σε θέση να παράσχει άμεση βοήθεια. Και σε αυτή την περίπτωση το άτομο καταλήγει πολλές φορές να μην βγαίνει καθόλου από το σπίτι και να νιώθει ασφαλής μόνο κατά την παραμονή του σε αυτό 

Παράλληλα, η κοινωνική και οικογενειακή ζωή του επικεντρώνεται στο πρόβλημα της φοβίας επιφέροντας δυσκολίες και στο άμεσο συγγενικό και οικείο περιβάλλον (εκνευρισμό, άγχος, προστριβές, διάρρηξη σχέσεων).

Η αγοραφοβία συναντάται σε υψηλότερο ποσοστό στις γυναίκες και εκδηλώνεται συνήθως για πρώτη φορά κατά την περίοδο της εφηβείας και πριν την ηλικία των 35 ετών. (Διαβάστε: Αγοραφοβία)

 

 

  

mp3 AlbumsΥποσυνείδητου Προγραμματισμού | Υποσυνείδητα Μηνύματα | Εγκεφαλικά - Δίωτα Κύματα & Συχνότητες | Νόμος της Έλξης | Αντιμετώπιση Κατάθλιψης | Καταπολέμηση Άγχους | Υγεία | Φόβοι & Φοβίες | Κρίσεις Πανικού | Σχέσεις & Sex | Σχολείο & Εκπαίδευση | Στυτική Δυσλειτουργία | Αδυνάτισμα | Διακοπή Καπνίσματος   

 

 

Τα Δίωτα – Εγκεφαλικά κύματα παράγονται φυσικά όταν ακούμε ένα ήχο από το ένα αυτί και ένα άλλο στο άλλο αυτί. Τότε ο ανθρώπινος εγκέφαλος δημιουργεί έναν τρίτο ήχο(Δίωτο κύμα) που είναι μια συχνότητα, ίση με τη διαφορά των δύο ήχων.  

 

Για παράδειγμα, εάν ένας ήχος ή μουσική νότα, σε συχνότητα 100Hertz(κύκλοι ανά δευτερόλεπτο), ακούγεται στο το ένα αυτί και ένας άλλος ήχος, ή μουσική νότα στα 120Hertz παίζεται στο άλλο αυτί, ο εγκέφαλός μας θα το ερμηνεύσει σαν 20Hertz και θα συντονιστεί σε αυτήν την συχνότητα των 20Hz, δημιουργώντας έναν δικό του ήχο (συχνότητα) 20Hz, ο οποίος θα αντηχεί στο μυαλό μας.  

  

Εκτός από το ότι βελτιώνουν άμεσα τη διάθεση μας, και μας παρακινούν προς την αλλαγή, έχει επίσης αποδειχθεί ότι  βελτιώνουν και ενισχύουν τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύουν τη μνήμη και τοIQ, και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα κυρίαρχα μοτίβα σκέψης μας δημιουργούνται.  

   

Όταν χρησιμοποιούμε Δίωτα - Εγκεφαλικά κύματα και Συχνότητες, απλώς αλλάζουμε τον τρόπο που ο εγκέφαλος μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα να αντιδρά. Στέλνοντας στον εγκέφαλο μας συγκεκριμένες συχνότητες, καταφέρνουμε να αναδημιουργήσουμε, εκείνα τα συναισθήματα που θα θέλαμε να βιώναμε, κάνοντας τον εγκέφαλο μας να δώσει εντολή να παραχθούν οι αντίστοιχες χημικές ενώσεις & ουσίες και συνεπώς τα συναισθήματα που επιθυμούμε. 

  

Καταπολέμηση Χρόνιου Άγχους - Super Strong

Καταπολέμηση Άγχους
Απόλυτη Ηρεμία
Νικήστε τους Φόβους & τις Φοβίες
Σταματήστε τις Κρίσεις Πανικού
Σταματήστε την Νευρικότητα
Εξάλειψη Αγοραφοβίας
Εξάλειψη Φόβου Θανάτου
Εξάλειψη Φόβου Εγκατάλειψης
Εξάλειψη Φόβου Μοναξιάς
Εξάλειψη Φόβου για τα Ύψη
Εξάλειψη Φόβου για τα Αεροπλάνα
Εξάλειψη Φόβου Οδήγησης
Εξάλειψη Φόβου για Ατυχήματα & Δυστυχήματα
Εξάλειψη Αραχνοφοβίας
Εξάλειψη Φόβου για το Αίμα
Εξάλειψη Φόβου για τις Σύριγγες & τις Ενέσεις
Εξάλειψη Φόβου του Χειρουργείου
Εξάλειψη Φόβου για τον Οδοντίατρο
Εξάλειψη Φόβου του Sex
Εξάλειψη Φόβου του AIDS
Εξάλειψη Κλειστοφοβίας
Εξάλειψη Φόβου των Λόγων & Εταιρικών Παρουσιάσεων
Εξάλειψη Φόβου της Αποτυχίας
Εξάλειψη Φόβου Να μην Έχουμε έλεγχο των Καταστάσεων
Εξάλειψη Φόβου Σκοταδιού
Εξάλειψη Φόβου Δράκων & Τεράτων
Εξάλειψη Φόβου να Κοιμάσαι Μόνος
Εξάλειψη Φόβου να ζεις Μόνος στο Σπίτι
Εξάλειψη Φόβου Βροντών & Αστραπών

Κατάλογος Προϊόντων