ANAPOLIS   

Achieve Human Excellence


      

 

  

ΝΙΚΟΤΙΝΗ 

 

mp3 AlbumsΥποσυνείδητου Προγραμματισμού | Υποσυνείδητα Μηνύματα | Εγκεφαλικά - Δίωτα Κύματα & Συχνότητες | Νόμος της Έλξης | Αντιμετώπιση Κατάθλιψης | Καταπολέμηση Άγχους | Υγεία | Φόβοι & Φοβίες | Κρίσεις Πανικού | Σχέσεις &Sex | Σχολείο & Εκπαίδευση | Στυτική Δυσλειτουργία | Αδυνάτισμα | Διακοπή Καπνίσματος   Το κάπνισμα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί. Περίπου 5 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο, περισσότερα απ' ό,τι από AIDS, ελονοσία και φυματίωση μαζί. Το τσιγάρο και τα άλλα καπνικά προϊόντα είναι τα μόνα καταναλωτικά αγαθά που σκοτώνουν όταν χρησιμοποιούνται ακριβώς όπως συστήνει ο κατασκευαστής τους. Έως το 50% των καπνιστών θα πεθάνουν από κάποια ασθένεια οφειλόμενη στο κάπνισμα.

Η νικοτίνη είναι ισχυρή εθιστική ουσία. Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: "Όλες οι επιδημίες έχουν έναν φορέα για την εξάπλωσή τους, ένα μέσον το οποίο μεταδίδει την ασθένεια και τον θάνατο. Για την επιδημία του καπνίσματος, ο φορέας αυτός δεν είναι ένας ιός, βακτηρίδιο ή άλλος μικροοργανισμός, είναι η βιομηχανία καπνού και η επιχειρηματική στρατηγική της. Η επιδημία της χρήσης τσιγάρου και της ασθένειας, όπως την βιώνουμε σήμερα, δεν θα υπήρχε αν η βιομηχανία του τσιγάρου δεν διαφήμιζε και προωθούσε τα προϊόντα της τον 20ό αιώνα".

Το κάπνισμα (χρήση καπνού) είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα:

 • Τα προϊόντα καπνού σκοτώνουν έως το 50% των καταναλωτών που τα χρησιμοποιούν.
 • Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου για 6 εκ των κυριότερων 8 αιτιών θανάτου του ανθρώπου.
 • Το κάπνισμα και οι άλλες χρήσεις του καπνού ευθύνονται για το 10% των θανάτων ενηλίκων, παγκοσμίως. Σκοτώνουν 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, δηλαδή, κατά μέσον όρο, 1 άνθρωπος πεθαίνει, εξαιτίας της κατανάλωσης προϊόντων καπνού, κάθε 6 δευτερόλεπτα.
 • Υπάρχουν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο καπνιστές στον κόσμο και η χρήση των προϊόντων καπνού αυξάνεται διαρκώς.

 

Νικοτίνη

Η νικοτίνη είναι το δραστικό αλκαλοειδές συστατικό των φύλλων του καπνού (Nicotiana tabacum), που ανήκει στην οικογένεια των σολανιδών (solanaceae), στην οποία ανήκουν φυτά όπως η μελιτζάνα, η πατάτα, η τομάτα και η πιπεριά. Η περιεκτικότητα σε νικοτίνη των ξηρών φύλλων του καπνού κυμαίνεται από 0,6 έως 3%. Η νικοτίνη δρα ως προστατευτική ουσία του φυτού έναντι των εντόμων.

Χημεία της Νικοτίνης

Η νικοτίνη είναι ένα υγροσκοπικό, υδατοδιαλυτό ελαιώδες και σχετικά εύφλεκτο υγρό. Το μόριό της αποτελείται από ένα δακτύλιο πυριδίνης και ένα δακτύλιο πυρρολιδίνης. Ως τυπική αζωτούχος βάση σχηματίζει άλατα με οξέα και στον καπνό βρίσκεται ως άλας με διάφορα συνήθη οξέα του φυτικού κόσμου, όπως το κιτρικό και το μηλικό οξύ. Κατά το κάπνισμα μικρό μόνο ποσοστό της νικοτίνης εισπνέεται, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της καίγεται.

 

Η σύνθεση ξεκινά με την 3-κυανοπυριδίνη, η οποία αντιδρά με το 3-αιθοξυ-προπυλο-μαγνησιοβρωμίδιο, παρέχοντας την κετόνη: 


ΝΙΚΟΤΙΝΗ


 

Η κετόνη αντιδρά με υδροξυλαμίνη παρέχοντας την αντίστοιχη οξίμη , η οποία ανάγεται με LiAlH4 προς την αμινοένωση . Με επίδραση HBr η αιθοξυλική ομάδα αντικαθίσταται με Br παρέχοντας την ενδιάμεση ένωση , από την οποία αποσπάται HBr με σχηματισμό πυρρολιδινικού δακτυλίου και της ένωσης 3-(2-πυρρολιδινο)-πυριδίνης γνωστής ως νορνικοτίνης. Με επίδραση CH3I, η νορνικοτίνη μεθυλιώνεται στο άζωτο του πυρρολιδινικού δακτυλίου παρέχοντας νικοτίνη. Φυσικά, η σύνθεση αυτή οδηγεί στη ρακεμική μορφή της νικοτίνης (ισομοριακό μίγμα των S και R μορφών).

 

 Πως Επηρεάζει η Νικοτίνει την Χημεία του Εγκεφάλου μας

 

Στον εγκέφαλο και γενικότερα στο νευρικό σύστημα, τα νευρικά κύτταρα ή νευρώνες (neurons), είναι τα μέσα τα οποία μεταφέρουν τις πληροφορίες, αλλά συγχρόνως εξυπηρετούν και στην "αποθήκευσή" τους.

 

Κάθε νευρώνας χαρακτηρίζεται από το σώμα που περιλαμβάνει τον πυρήνα και χιλιάδες δενδρίτες, οι οποίοι παρέχουν τα σημεία "εισόδου" των σημάτων. Από το κύριο σώμα του νευρώνα ξεκινάει ο επιμήκης νευράξονας και καταλήγει σε ένα μεγάλο αριθμό αξονικών απολήξεων με τα συναπτικά κομβία, τα οποία αποτελούν τα σημεία "εξόδου" των σημάτων.

 

Η πολυπλοκότητα του νευρικού συστήματος ενός οργανισμού καθορίζεται από ένα τεράστιο αριθμό συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων και από ένα περιορισμένο αριθμό διαφορετικού τύπου "διακινούμενων" σημάτων.

 

Τα σήματα διαβιβάζονται από νευρώνα σε νευρώνα ή από νευρώνα σε μυικά κύτταρα ή σε αδένες, για να επέλθει το ζητούμενο αποτέλεσμα (π.χ. μια μυική συστολή, που θα προκαλέσει κάποια κίνηση ή η έκκριση μιας ορμόνης, που θα προκαλέσει την έναρξη κάποια βιοχημικής λειτουργίας).

 

Τα "σήματα" στους νευρώνες έχουν ηλεκτροχημικό χαρακτήρα και διαδίδονται μέσω ιόντων ως ηλεκτρικές ώσεις κατά μήκος των νευραξόνων, με ταχύτητες που φθάνουν περίπου τα 100 m/s. Ωστόσο, οι νευρώνες διαβιβάζουν σήματα σε άλλους νευρώνες (ή άλλα κύτταρα) μέσω χημικών μορίων-"αγγελιαφόρων", που εκλύει μια "έξοδος" του ενός και "συλλαμβάνει" μια "είσοδος" του άλλου. Οι επαφές "εισόδου-εξόδου" ονομάζονται συνάψεις και τα μόρια-αγγελιαφόροι ονομάζονται νευροδιαβιβαστές  (neurotransmitters).

 

Εκτιμάται ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει 100 δισεκατομμύρια νευρώνες και ο καθένας σχηματίζει 1000 (κατά μέσο όρο) συνάψεις, δηλ. συνολικά στον εγκέφαλο βρίσκονται περίπου 1014 συνάψεις. 'Ολες οι "πληροφορίες" (μνήμη) που συγκρατεί ο εγκέφαλος δεν είναι παρά σύνθετα πλέγματα συνάψεων. Κάθε σύναψη μπορεί να θεωρηθεί ως ένα "στοιχείο πληροφορίας", όπως περίπου το bit στην περίπτωση των ψηφιακών υπολογιστών.

 

Οι νευροδιαβιβαστές εκλύονται από τον προσυναπτικό νευρώνα και παραλαμβάνονται από τους υποδοχείς (receptors) του μετασυναπτικού νευρώνα ή ενός π.χ. μυικού κυττάρου. Οι υποδοχείς από χημική άποψη είναι πρωτεϊνικά συγκροτήματα καθορισμένης μοριακής διαμόρφωσης που βρίσκονται στις μεμβράνες (λιπιδικές διπλοστιβάδες) των κυττάρων-"δεκτών" και δρουν σαν "ελεγχόμενες βαλβίδες". Οι υποδοχείς διαθέτουν θέσεις σύνδεσης (μη ομοιοπολικής) με τα μόρια των νευροδιαβιβαστών.

 

Κάθε νευροδιαβιβαστής έχει τη δική του οικογένεια υποδοχέων (receptors), που διαθέτουν θέσεις σύνδεσης με αυτόν (σχέση "κλειδιού-κλειδαριάς"). Με τη σύνδεση, σε πολύ γενικές γραμμές, επέρχεται μια τροποποίηση της μοριακής διαμόρφωσης του υποδοχέα, η οποία οδηγεί σε κάποιο αποτέλεσμα, όπως π.χ. τη διάνοιξη ενός ιοντικού διαύλου μέσω της μεμβράνης του κυττάρου. Ουσιαστικά, ο νευροδιαβιβαστής "υπαγορεύει" στο επόμενο κύτταρο "τι να κάνει".

 

Η ακετυλοχολίνη (ACh) είναι ένας τυπικός νευροδιαβιβαστής. Οι υποδοχείς της ACh αναφέρονται και ως χολινεργικοί υποδοχείς και διακρίνονται σε νικοτινικούς και μουσκαρινικούς (συνηθίζεται οι υποδοχείς να ονομάζονται με το όνομα μιας ουσίας προς την οποία εμφανίζουν ιδιαίτερη δυνατότητα σύνδεσης).

 

Ως νευροδιαβιβαστής η ACh αναλαμβάνει τα εξής:

 • Διαβιβάζει σήματα από τον εγκέφαλο προς τους μύες και αντιστρόφως
 • Ελέγχει βασικές λειτουργίες, όπως η ενεργειακή κατάσταση, οι καρδιακοί παλμοί και η αναπνοή
 • Επιβλέπει τη ροή πληροφοριών στον εγκέφαλο
 • Παίζει σημαντικό ρόλο στην εκμάθηση και στη μνήμη

Ο οργανισμός ελέγχει τόσο την παραγωγή της ACh, όσο και τα σημεία δράσης της και στη συνέχεια την καταστρέφει (συχνά σε χρόνους λίγων ms) π.χ. με υδρόλυση μέσω του ενζύμου ακετυλοχολινεστεράση. Μετά την απομάκρυνση ή καταστροφή της ACh, το κύτταρο-"δέκτης" επανέρχεται ταχύτατα στην "ήρεμη" κατάσταση. Αυτήν την ταχεία επαναφορά στην κατάσταση ηρεμίας καθυστερεί η σύνδεση του υποδοχέα με τη νικοτίνη.

 

Κατά το κάπνισμα η νικοτίνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και ενεργοποιεί τους νικοτινικούς υποδοχείς ACh σαν να ήταν ACh. Δηλαδή δρα ως αγωνιστής της ACh με τη διαφορά ότι η δράση της δεν υπόκειται στους "ελέγχους" που υπόκειται η δράση της ACh. '

Ετσι, υπάρχει παντού στο κυκλοφορούν αίμα και δεν καταστρέφεται αμέσως μετά τη δέσμευσή της στους υποδοχείς. Επειδή βρίσκεται ακριβώς παντού, δρα συγχρόνως σε πολλές διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Ο ερεθισμός που προκαλείται έχει ως αποτέλεσμα:

 • 'Εκλυση περισσότερης ACh, γεγονός το οποίο αυξάνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. 'Ετσι, προκαλεί εγκεφαλική "εγρήγορση" που δημιουργεί μια αίσθηση "ενεργοποίησης", αυξάνει την αυτοσυγκέντρωση, μειώνει τον χρόνο αντίδρασης σε ερεθίσματα και ο καπνιστής αισθάνεται πως μπορεί να εργαστεί αποδοτικότερα.
 • 'Εκλυση περισσότερης ντοπαμίνης, νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στα μονοπάτια ανταμοιβής (reward pathways). Ο ερεθισμός των νευρώνων αυτών των περιοχών του εγκεφάλου δημιουργεί ευχάριστα αισθήματα που ενθαρρύνουν την επανάληψη. 'Οταν ουσίες όπως η κοκαΐνη και η νικοτίνη ενεργοποιούν τα "μονοπάτια" αυτά, επιβάλλουν την επιθυμία επαναπρόσληψής τους, αφού δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση.
 • 'Εκλυση γλουταμικών νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στους μηχανισμούς μάθησης και μνήμης, ενισχύοντας τις συνδέσεις μεταξύ ομάδων νευρώνων. Κατά την πρόσληψη νικοτίνης, τα γλουταμικά δημιουργούν ένα βρόχο μνήμης των "ευχάριστων" αισθημάτων, που προκαλεί την επιθυμία επαναπρόσληψης νικοτίνης.

 

 

mp3 AlbumsΥποσυνείδητου Προγραμματισμού | Υποσυνείδητα Μηνύματα | Εγκεφαλικά - Δίωτα Κύματα & Συχνότητες | Νόμος της Έλξης | Αντιμετώπιση Κατάθλιψης | Καταπολέμηση Άγχους | Υγεία | Φόβοι & Φοβίες | Κρίσεις Πανικού | Σχέσεις & Sex | Σχολείο & Εκπαίδευση | Στυτική Δυσλειτουργία | Αδυνάτισμα | Διακοπή Καπνίσματος  

 

 

 

Τα Δίωτα – Εγκεφαλικά κύματα παράγονται φυσικά όταν ακούμε ένα ήχο από το ένα αυτί και ένα άλλο στο άλλο αυτί. Τότε ο ανθρώπινος εγκέφαλος δημιουργεί έναν τρίτο ήχο(Δίωτο κύμα) που είναι μια συχνότητα, ίση με τη διαφορά των δύο ήχων.

 

 

Για παράδειγμα, εάν ένας ήχος ή μουσική νότα, σε συχνότητα 100Hertz(κύκλοι ανά δευτερόλεπτο), ακούγεται στο το ένα αυτί και ένας άλλος ήχος, ή μουσική νότα στα 120Hertzπαίζεται στο άλλο αυτί, ο εγκέφαλός μας θα το ερμηνεύσει σαν 20Hertzκαι θα συντονιστεί σε αυτήν την συχνότητα των 20Hz, δημιουργώντας έναν δικό του ήχο (συχνότητα) 20Hz, ο οποίος θα αντηχεί στο μυαλό μας. 

 

 

Εκτός από το ότι βελτιώνουν άμεσα τη διάθεση μας, και μας παρακινούν προς την αλλαγή, έχει επίσης αποδειχθεί ότι  βελτιώνουν και ενισχύουν τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύουν τη μνήμη και τοIQ, και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα κυρίαρχα μοτίβα σκέψης μας δημιουργούνται. 

 

 

Όταν χρησιμοποιούμε Δίωτα - Εγκεφαλικά κύματα και Συχνότητες, απλώς αλλάζουμε τον τρόπο που ο εγκέφαλος μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα να αντιδρά. Στέλνοντας στον εγκέφαλο μας συγκεκριμένες συχνότητες, καταφέρνουμε να αναδημιουργήσουμε, εκείνα τα συναισθήματα που θα θέλαμε να βιώναμε, κάνοντας τον εγκέφαλο μας να δώσει εντολή να παραχθούν οι αντίστοιχες χημικές ενώσεις & ουσίες και συνεπώς τα συναισθήματα που επιθυμούμε.


 

 

Κόψτε το Κάπνισμα ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Υποκατάστατο Νικοτίνης - Super Strong

Υποκατάστατο Νικοτίνης

Διακοπή Καπνίσματος Χωρίς Έξτρα Κιλά
Διακοπή Καπνίσματος Χωρίς Νεύρα & Άσχημη Διάθεση

Κατάλογος Προϊόντων

 top